Ismerje meg a technológiát: Flexo nyomtatás

A flexografikus nyomtatás egy közvetlen nyomtatási forma, mely során az erre alkalmas nyomólemezről a festék közvetlenül a festendő felületre kerül. A technológia a nevét a rugalmas („flexibilis”) nyomóformáról kapta, amely ma már jó minőségű, részletes dizájnok nyomtatására is alkalmas, mivel a régebben használt gumi helyett olyan műanyagból készül, amely formázhatóbb és ellenállóbb. Összetett színek nyomtatása CMYK rendszerrel történhet, ahol külön nyomólemezzel kerülhet fel a ciánkék, magenta rózsaszín, citromsárga és fekete szín, de mivel ez költséges, a nyomdák legtöbbször limitálják a nyomtatható színek listáját.

A rugalmas nyomóforma korszerűen úgynevezett fotopolimerből készül, ennek előnyös tulajdonsága, hogy készítése egyszerű, magas példányszámú nyomtatás esetében is megtartja formáját, és nagyon finom vonalak nyomtatására is alkalmas, kis üzemekben pedig gyorsan előállítható. Érdemes figyelembe venni, hogy a fotopiolimer teljesen csak alkoholnak ellenálló kémiailag

A nyomóforma fizikai ellenállóságának köszönhetően a közepes és nagy példányszám nyomtatása Flexo nyomtatással a leggazdaságosabb, azonban kisebb mennyiségek nyomtatása a nyomóforma előállítási költségei, illetve szerelési ideje miatt drágának számít.

A technológia sokoldalúságát a lehetséges nyomathordozók listája adja, szívóképestől a teljesen zárt felületre is lehetséges nyomtatni, például hullámlemezekre, kartonpapírokra, műanyag és alumínium fóliákra kifejezetten érdemes ezt a nyomtatási módot alkalmazni. Azt, hogy milyen a használandó nyomófesték – vizes, oldószeres, vagy oldószermentes UV festék – a nyomtatott felület anyaga és a kívánt megjelenés fogja meghatározni, de általánosságban kis viszkozitás, gyors száradás és színek nagy skálája jellemző mindegyikre.

A flexografikus nyomtatás a tulajdonságainak köszönhetően az ipari csomagolóanyagok gyártásában kiemelkedő szerepet kap. Logisztikában a dobozokra festett jelek is fontosak a ragasztott címkék mellet. Műanyag bevásárlótáskák, pizza dobozok, egyedi borítékok, mintás papír törlők, ételek fóliacsomagolásai sokszor mind a flexo technikával megvalósíthatóak, ezzel szélesítve a marketing lehetőségeit. Néhány festékanyag környezetbarát és non-toxikus tulajdonsága miatt az egészségügyben is alkalmazható, ahol kifejezetten fontos, hogy strapabíró és könnyen olvasható legyen a nyomtatott minta vagy szöveg.

Az RRE nyomdában öntapadós, többoldalú címkék nyomtatása, laminálás, fóliázás, hátoldali és ragasztóoldali nyomtatás is lehetséges.