Home » Nyomdai kifejezések

Nyomdai kifejezések

Szerkesztés

A megrendelő elképzelése alapján, grafikus programok segítségével a nyomtatandó anyag terve elkészül.

Kifutó

A grafika azon részei, amelyek túllépik a vágási méretet, le lesznek vágva. (általában 2-3 mm)
A kilépő grafikai elemet tartalmazó űrlap tervezésénél figyelembe kell venni a kivágandó részt, és a grafika méretének nagyobbnak kell lennie.

Vágójel

Megmutatja a vágás helyét, a szerkesztett grafika tényleges méretét. Azon kívül van elhelyezve, és nem érinthetik meg egymást.

Korrektúra

Az elkészült grafikai tervet elolvasásra, javításra küldjük a megrendelőnek, aki átnézi és jóváhagyja az anyagot. A nyomtatás a jóváhagyás után kezdődik.

PDF formátum

Fájlformátum, amely megőrzi az alkalmazás egyedi betűtípusait, formázását, színeit és grafikáját. A megfelelő programmal lehetőség nyílik a tartalom megtekintésére és kinyomtatására pontosan úgy, ahogyan azt a dokumentum készítője megtervezte és elkészítette. Bármilyen szerkesztett anyag PDF formátumban formázható. A PDF dokumentum egyetlen részét sem tudjuk megváltoztatni.

Alkalmazása révén az anyagok eredeti méretükben és minőségükben megtekinthetők és nyomtathatók.

CMYK – Négyszín nyomás

A színes képek a négy alapszín használatával nyomtathatók. A színes grafikákat/képeket négy színre lehet osztani, és a tintákat a kívánt szín eléréséhez a megfelelő sorrendben, színről színre rétegezve nyomtatni.

Az alapszínek a következők: C-cyan/cián, M-magenta/bíbor, Y-yellow/sárga és K-key/fekete.

Direktszín / Pantone szín

Standard színrendszer, melynek kódszámait a világon egységesen értelmezik. Önmagukban adják meg a kívánt színt. Színminta vagy Pantone szám alapján kerülnek meghatározásra. Digitális nyomtatásnál a közvetlen színek is 4 színre bontódnak, emiatt a 100 százalékos színegyezés nem biztosított.

RGB színek

Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják. Nyomdai feldolgozásra a CMYK színek alkalmasak. Az anyag színe az átalakítás után változhat, ezért ajánlott azt ellenőrizni.

A R-red/vörös, G-green/zöld és a B-blue/kék egyenlő arányú keverésével fehér színt adnak.

Ofszet nyomtatás

Széles körben használt nyomtatási technika, melynek esszenciája, hogy a nyomólemez nem érintkezik direkt módon a nyomtatandó felülettel, hanem egy gumihengerről kerül a festék a nyomatra. Közvetett nyomtatási eljárásnak is nevezzük.

Digitális nyomtatás

A hagyományos módszerekkel összehasonlítva a digitális nyomtatási technológia sokkal egyszerűbb, mivel nem kell behelyezni a lemezt, csak egy egyszerű nyomtatási parancsot kell kiadni a nyomtatás megkezdéséhez.

Lényegében a számítógép adatokat küld a nyomtatónak. Aztán egyszerűen fogalmazva a lézernyomtatás. Ahogy a papír áthalad a gépen, a hengerekről a nyomatnak megfelelően festéket hordanak fel, majd egy fűtőberendezés rögzíti a felületen.

A digitális folyamatok CMYK színekben nyomtathatók a megadott nyomtatási paramétereknek megfelelő fájlból.

A Pantone színes nyomtatás digitális technológiával nem lehetséges.

Flexo nyomtatás

Főként a csomagolástechnika területén alkalmazott tekercses nyomtatási eljárás, melynek során a nyomtatás rugalmas nyomóformáról hengerpalástra rögzítve történik. Végeredményeként tekercses kivitelű nyomtatványt kapunk.

Lakkozás

A nyomott felület kopásállóságát növeli, meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papír felületét. Fényes vagy matt változatban létezik.

Formalakkozás

Csak fényes lakk kerül felhasználásra és csak meghatározott részeket (betűt, képet, alakot, emblémát) vonunk be vele.

UV szita lakkozás

Kedvelt eljárás a szövegek, grafikák kiemelésére.

A szita lakk UV fény hatására a másodperc tört része alatt szárad. Száradás után egy kemény, fényes dörzsálló, kidomborodó felületet kapunk.

Dombornyomtatás

Olyan nyomtatási eljárás, melynek célja betűk, rajzok, emblémák reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.

Felületnemesítés, fóliaprégelés

Különböző színű (arany, ezüst, bronz, hologramos, stb…) metál fóliákat „égetünk” a papírra, ezáltal még elegánsabbá téve a felületet.

Vonalkód

Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. Kódolt, alfanumerikus információ, amelyet a vonalvastagság, ill. a vonaltávolság hordoz. A vonalkód a termék EAN kódját jeleníti meg.

Bígelés

Vastagabb papírok, kartonok csak akkor hajthatók meg szépen, törés nélkül, ha hajtás előtt egy tompa „késsel” megnyomjuk az anyagot.

Riccelés

Öntapadós címke olyan kivágása, amelynek során a bemetszés csak az öntapadós anyagot vágja át, a hordozóréteget nem éri el. Célja, hogy a hordozó papírról könnyen leszedhetők legyenek az egyes elemek.

Stancolás

A nyomatok a kívánt formára vághatók egyedi szerszámmal.

Amikor a vágószerszámot a présbe teszik, úgy kivágja a szükséges részeket, mint a háziasszony a pogácsát. Öntapadó tekercsanyag használata esetén a vágás nem érinti az aljzatot, csak a papírt. A lyukasztás után az aljzaton maradó terméket és a nem kívánt részeket (hulladék, hézagok, mátrix) külön feltekerjük.